Etnologia.cat

Subscribe to Canal Etnologia.cat Etnologia.cat
Actualitzat: fa 36 minuts 40 segons

A bodes em convides: el casament barroc a pagès

dt., 19/11/2019 - 18:47
Casa Gran del Santuari del Miracle (Solsonès)
Inauguració: dissabte 23 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre

Exposició resultant del projecte “Col·leccionar passions”, realitzat pel Centre d’Estudis Lacetans com antena al territori de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. La primera part d’aquest projecte va consistir en la catalogació dels elements que conformen la important col·lecció particular d’en Màrius Codina, situada al molí de Cal Balaguer de Torà, un molí d’oli del comú amb origen al s. XVIII. Una de les parts més importants de la col·lecció, tant per volum com per la seva singularitat i/o antiguitat, són els elements tèxtils, els quals abasten des del segle XVIII fins a mitjan segle XX. La col·lecció també consta d’un gran nombre d’objectes i materials històrics i d’etnologia, des d’eines a vestits, de vaixelles a elements d’ús quotidià, de mobles a espais sencers. El Centre d’Estudis Lacetans va  creure escaient dedicar la segona part, que consisteix en el muntatge d’una exposició amb els elements més característics de la col·lecció inventariada, al tema de l’amor i el casament a pagès en època barroca, amb pinzellades del segle XIX fins principis del segle XX.

El tema de l’exposició és poc conegut i estudiat al Solsonès, malgrat ser una comarca eminentment agrícola on encara es conserva en el record dels més grans com es vivia l’amor i el casament a pagès.

L’exposició A bodes em convides. El casament barroc a pagès, ha comptat també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Riner i el suport d’institucions, com la Diputació de Lleida, el Museu D. i C. de Solsona i el Santuari del Miracle, així com de diversos particulars.

La mostra es podrà visitar a la  amb visites concertades als següents telèfons: 683 65 90 50 / 646 63 36 46 / 600 33 58 47

“Els antics oficis a Roda de Ter” a la Mostra de Cinema Etnogràfic

dt., 19/11/2019 - 16:13

La última sessió de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2019 organitzada des del Museu del Ter i L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals  de la Generalitat de Catalunya està dedicada a “Els antics oficis a Roda de ter”. Fa uns anys, des de l’Arxiu de Memòria Històrica de Roda de Ter, varen iniciar una sèrie d’entrevistes a persones i/o familiars amb la voluntat de parlar d’antics oficis a Roda de Ter. Després de moltes entrevistes i hores d’enregistrament, s’ha fet un documental que combina els testimonis amb imatges i filmacions antigues per tal de recuperar la memòria  dels antics oficis a Roda de Ter.

Data: Divendres 22 de novembre a les 20h

Lloc: Museu Arqueològic de l’Esquerda. Avda. Pere Baurier s/n. 08510 Roda de Ter

Per a més informació: www.museudelter.cat – 938515176 – info@museudelter.cat

Cants de sirena

dt., 19/11/2019 - 10:54

Exposició Cants de sirena, fascinació i abisme

Museu Marítim de Barcelona del 20/11/2019 al 16/05/2020

És  una exposició sobre les manifestacions culturals generades al llarg del temps per la humanitat davant la por i la fascinació provocada pel mar: creences, mites, contes, éssers fantàstics, tabús, fórmules màgiques i manifestacions de religiositat popular…

L’exposició es divideix en tres àmbits: el mar i els éssers fantàstics que, segons la imaginació humana, poblen les profunditats; els  ritus i mites entorn de la protecció del vaixell que s’ha de fer a la mar, i les creences marítimes com a patrimoni immaterial de la humanitat. Comissariada per l’antropòleg Eliseu Carbonell.

 

VISITA COMENTADA: Un nou concepte de museu: l’exposició mutant

dl., 18/11/2019 - 14:47

Dimarts 19 de novembre, de 18.30 a 19.30h.  En el marc de l’exposició ‘Les cares de Barcelona’, una exposició en canvi constant.
A càrrec d’Oriol Pascual (Cap de Departament de Programes del Museu Etnològic i de Cultures del Món).
Lloc: Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Montjuïc, Passeig de Santa Madrona 16-22, Barcelona. Entrada lliure.
Aquesta activitat forma part de la Setmana de l’Antropologia

 

CONFERÈNCIA: Una mirada antropològica al procés independentista a Catalunya

dl., 18/11/2019 - 14:37

A càrrec de l’antropòloga: Montserrat Clua Fainé(UAB, ICA).

DIMARTS 19 DE NOVEMBRE en el marc de la Setmana de l’Antropologia

Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Lletres – Turisme, Universitat de Girona, Plaça Josep Ferrater i Móra 1, Girona.

L’actual conflicte generat a Espanya per les demandes independentistes catalanes no només desafia la realitat política i social espanyola sinó també a l’antropologia que es fa en el nostre país, en el sentit de posar a prova la seva capacitat d’aplicar el coneixement antropològic sobre les identitats polítiques per ajudar a entendre la realitat que estem vivint. En aquesta conferència es plantejaran quines són les aportacions que des de la teoria antropològica s’han fet per a explicar els nacionalismes i veure com, conjuntament amb l’etnografia, poden ajudar a explicar el procés sobiranista viscut a Catalunya des de fa més d’una dècada.

 

IV Simposi Internacional de Focs Festius a la Mediterrània.

dv., 15/11/2019 - 15:15

Dates: 22, 23 i 24 de nombre de 2019
Lloc:  Centre de Congressos d’Andorra la Vella
(Pça del Poble) 

L’assistència al Simposi és gratuïta i lliure, però la inscripció prèvia a les jornades dona dret a rebre’n el dossier i a la participació en diferents àpats.D’aquesta manera, cal inscriure’s abans del dimecres 20 de novembre a l’enllaç https://www.irmu.org/projects/simposiinternacional.

PROGRAMA Divendres 22 de novembre

17.00 h – Acreditació i recollida de la documentació
18.00 h –  Inauguració
18.30 h –  Ponència marc:
“Les falles d’Andorra 2015-2019. Bases per a la preservació, salvaguarda, divulgació i difusió de la festa”, Albert Roig Loscertales (Taula Nacional de Fallaires de les Valls d’Andorra).
19.15 h –  Pausa

Àmbit 1: Salvaguarda  i reconeixement de les festes del foc

19.30  h –  Ponència ” Salvaguardant les festes del foc dels solsticis als Pirineus: estat de la qüetsió”, a càrrec de Sofia Isús Barado i Marc Ballesté Escorihuela (Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus-Universitat de Lleida) 

20.15  h –  Torn obert de paraules 

20.30  h –  A la Plaça Guillemó: Danses al voltant del foc”. L’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella, l’Esbart Laurèdia i l’Esbart Valls del Nord oferiran una actuació amb els balls que realitzen la nit de la cremada de les falles a Andorra, Sant Julià de Lòria i Ordino.
21.15  h –  Refrigeri
22.00  h –  Documentals de les festes del foc

Summer solstice fire festivals in the Pyrenees (Candidatura de les Festes del Foc del Solstici d’estiu als Pirineus com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat a la UNESCO, 2016, 10’12”).

Las fiestas del fuego del solsticio de verano (Diputació Provincial d’Osca, 5’ 56”).

Les Falles. Noche de San Juan.  Falles de Saúnc i les Paúls (la Ribagorça) (Ayuntamiento de Sahún, Ayuntamiento de Laspaúles, Asociación Turística Empresarial de Benasque). 3’ 29” i 3’ 22”.

Falles, la Festa del Foc (Guió i realització: Enric Cortés. Producció: Jordi Clariana. Realització: Trèvol.Tv.  Patronat de Turisme de la Vall de Boí, 2015. 20’ 24”).

Fallas . La lucha contra lo oscuro (Guió i realització: Enric Cortés. Producció: Jordi Clariana. Realització: 360lab.es, 4’ 38”).

Falles de Montanuy ( Guió i realització: Enric Cortés. Producció: Jordi Clariana. Realització: 360lab.es. Ajuntament de Montanui , 2015. 3’ 15”).

Falles de Castanesa (Guió i realització: Enric Cortés. Producció: Jordi Clariana. Realització: 360lab.es. Ajuntament de Montanui 4’ 24”).

Falles de Aneto (Guió i realització: Enric Cortés. Producció: Jordi Clariana. Realització: 360lab.es. Ajuntament de Montanui  5’ 34”).

Flames del Pirineu. Les Falles a Vilaller i Senet ( Realització: Clic & Clip. Anna Jordà i Aitor Marichalar. Ajuntament de Vilaller 2’ 28”).

Les Fallas de Isil

Falles de la Pobla de Segur (Associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur).

Hèstes deth Taro en Arties (Ajuntament d’Arties. 4’ 46”).

Hèstes deth Haro en Les (Ajuntament de Les. 5’ 02”).

Fia faia de Bagà

El camí del foc. La cremada de falles d’Andorra la Vella  (Associació de Fallaires d’Andorra la Vella. Direcció:  Rosa Burgos i Albert Cristòfol. Producció: Qucut. 40’ 15”).

Dissabte 23 de novembre

09.45 h – Acreditació i recollida de la documentació

Comunicacions Àmbit 1 

10.00 h – “Tradicat amb la Flama del Canigó i els Focs de Sant Joan”. Andreu Coll i Antich (Tradicat).

10.10 h – “Flama del Canigó: simbologia permanent”. Xavier Roviró (Grup de Recerca Folklòrica d’Osona; Tradicat).

10.20 h – “La Revetlla de Sant Joan al Penedès. Anàlisi en el marc de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès”. Abraham Guillén Villar (Institut d’Estudis Penedesencs).

10.30 h – “La Festa del Pi del Figaró-Montmany, al Vallès. Anàlisi en el marc de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV)”. Josep Alavedra Bosch (Fundació Bosch i Cardellach).

10.40 h – “Focs als espais urbans i les normatives europees: L’ofegament de les festes comunitàries amb barbacoes, calçotades, etc.?”. Jordi Cubillos  i Almiñana (ICUB-Ajuntament de Barcelona).

10.50 h – “Els eixos i vincles tradicionals de la transmissió en Comenge e Varossa ”. Bernat Menetrier-Marcadal  (Eth Ostau Comengés).

11.00 h – “Iniciativas e perspectivas d’accions de terrenc en Comenge e Varossa”. Matiu Faure (Eth Ostau Comengés).

11.10 h – Pausa-cafè

Dissabte 23  d’octubre

09.45 h – Acreditació i recollida de la documentació

Comunicacions Àmbit 1

10.00 h – “Tradicat amb la Flama del Canigó i els Focs de Sant Joan”. Andreu Coll i Antich (Tradicat)

10.10 h – “Flama del Canigó: simbologia permanent”. Xavier Roviró (Grup de Recerca Folklòrica d’Osona; Tradicat).

10.20 h – “La Revetlla de Sant Joan al Penedès. Anàlisi en el marc de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès”. Abraham Guillén Villar (Institut d’Estudis Penedesencs).

10.30 h – “La Festa del Pi del Figaró-Montmany, al Vallès. Anàlisi en el marc de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV)”. Josep Alavedra Bosch (Fundació Bosch i Cardellach).

10.40 h – “Focs als espais urbans i les normatives europees: L’ofegament de les festes comunitàries amb barbacoes, calçotades, etc.?”. Jordi Cubillos  i Almiñana (ICUB-Ajuntament de Barcelona).

10.50 h – “Els eixos i vincles tradicionals de la transmissió en Comenge e Varossa ”. Bernat Menetrier-Marcadal  (Eth Ostau Comengés).

11.00 h – “Iniciativas e perspectivas d’accions de terrenc en Comenge e Varossa”. Matiu Faure (Eth Ostau Comengés).
11.10 h – Pausa-cafè

Àmbit 2: Recerques realitzades en els darrers anys entorn a les festes de foc

12.00 h – “Tòpics ancestrals i rituals contemporanis”. Salvador Palomar i Abadia (Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa).

12.30 h – Ponència: Les fogueres de Sant Joan a Barcelona durant la primera postguerra (1939-1944)”, Manuel Delgado Ruiz (Universitat de Barcelona, Institut Catlà d’Antropologia)

Comunicacions Àmbit 2

13.00 h – “El foc com un codi d’interpretació cosmològica i terapèutica”. M. Cristina Orduña i Ponti (Acupuntora i periodista. SAC- Societat Andorrana de Ciències i membre de l’APCA)

13.10 h – “Una mirada etnogràfica i de conjunt a “les festes del foc del solstici als Pirineus”. Mireia Guil Egea (Universitat de Barcelona).

 13.10 h –  “Indicis de fogueres cimals de sant Joan a la vall de Sallent, municipi de Coll de Nargó (Alt Urgell)”. Jordi Pasques i Canut (Excursionista, IECAU-Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell).

13.20 h. “Les plantes i el foc fester al Pirineu català: coneixement tradicional, natura i cultura”. Airy Gras (1, 2), Canòlich Álvarez (1), Teresa Garnatje (2), Montse Parada1, Maria Orriols (1) i Joan Vallès (1, 3).
1 – Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la  Universitat de Barcelona – Unitat Associada al CSIC.
2 – Institut Botànic de Barcelona (IBB, CSIC-ICUB.
3 – Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans.
Presentació a càrrec de Joan Vallès i Xirau (Universitat de Barcelona, Institut d’Estudis Catalans).

13.30 h – “La fia-faia. Noves investigacions i nous reptes de futur”. Xavier Pedrals Costa (Arxiu Comarcal del Berguedà).

13.40 h – “Ses faites de Tossa”. David Moré Aguirre (Centre d’Estudis Tossencs).

13.40 h – “La Santantonà de Morella”. Fabiola Sofía Masegosa Gayo (filòloga i traductora, UNED, Societat Andorrana de Ciències).

13.50 h – La Festa dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia i Barcelona”. Guillem Roma  i Batlle (activista de la cultura popular i membre de la junta directiva de l’Associació Cultural Joan Amades).

14.00 h – Dinar Hotel Pyrenees.

Àmbit 3: Compartir la festa: presentació d’entitats, persones i publicacions

17.00 h – Taula rodona:

Camil·la del Mármol (Universitat de Barcelona).

Sofia Isus Barado (Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus-Universitat de Lleida).

Jaume Mascaró Pons (Consell Científic de l’Institut Menorquí d’Estudis).

Alfons González i Gadea (etnòleg i periodista. Universitat de València).

Modera: Noemí Rodriguez (periodista, fallaire d’Andorra la Vella)

Comunicacions Àmbit 3

19.00 h – “Les Falles, festes del foc de la Ribagorça”. María José Erta Ruiz (presidenta de l’Associació Cultural de Municipis i Entitats Municipals Fallaires dels Pirineus, presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça).
19.10 h –  “Focs festius en mans d’infants: rituals i símbols”. Alfons Llorenç i Gadea (etnòleg i periodista. Universitat de València).


19.20 h – “Entre el foc de dins i el foc de fora. Una gramàtica del foc ritual”. Jordi Castellví i Girbau (Universitat Autònoma de Barcelona).

19.30 h – “Cremem Barcelona. Un projecte per recuperar les fogueres de les fogueres de Sant Joan a Barcelona”. Toni Mañané i Osorio (periodista, membre de l’ equip de foc de Castellers de Barcelona i promotor de la plataforma

19.40 h – “La crema del Mai, de Canillo”. Domènec Bascompte i Grau (historiador i arxiver del Comú de Canillo)

19.50 h.  “La flama del Canigó andorrana”. Arnau Colomines i Navarro (periodista, membre de la junta del Centre de la Cultura Catalana d’Andorra)

 20 .00 h. “La rete dei fuochi di Puglia/ la xarxa de focs de Puglia)” Loris Romano, Claudia Sergio (delegats Regione Puglia-TPP/ rete dei fuochi di Puglia, Itàlia)

20.30 h. Sopar

22.00 h. Espectacle: Música tradicional dels Pirineus, a càrrec de l’Orquestrina Trama. Grup creat al 2013 que recupera les músiques tradicionals del Pirineu i dinamitzar-ne les danses per a que tornin a ser ballades. Cal destacar que aquestes danses constitueixen un element vertebrador imprescindible per a la vida social als pobles i participen activament en la comprensió del nostre imaginari social.

 Diumenge 24 de novembre

10.00 h – Visita comentada a les exposicions.

10.30 h – Presentacions de llibres:

10.30 h – Fia-faia: La festa de faies nadalenca, de Xavier Pedrals (text) i Manel Escobet (fotos), editat pels ajuntaments de Bagà, Sant Julià de Cerdanyola i Editorial Farell (2017).

10.40 h – Fia-faia, de Xavier Pedrals (text) i Jaume Capdevila “Kap” (dibuixos).

10.50 h – Foc, Foc, Correfoc, editat per l’Ajuntament de Barcelona. Presentació a càrrec de Jordi Cubillos  i Almiñana (ICUB-Ajuntament de Barcelona).

11.00 h – Era Sent Joan Comminges et Barousse, de Jean-Paul Ferré i Bernat Menetrier-Marcadal, editat per Eth Ostau Comengés (2018).

11.10 hEntà Sent Joan era dalha ena man, de Jean-Paul Ferré i Bernat Menetrier-Marcadal, editat per Eth Ostau Comengés (2019).

11.20 h – Benvolgut setembre, de Glòria Francino (text) i Marissa Amigo (il·lustracions), traduït a l’aranès per Rosa Mari Salgueiro, al francès per Anna Castro, a l’anglès per Balbina Falceto i a l’italià per Raül Vallés. Conte realitzat en el marc del projecte educatiu “Implica’t” del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, editat por l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida. Presentació a càrrec de Glòria Francino i Pinasa

11.30 h – Roda el foc. 30 anys de falles a Andorra la Vella, d’Albert Roig, editat per Anem Editors i Pagès Editors (2017)

11.40 h- III Simposi de Focs Festius de la Mediterrània. Els sons del foc: la pirotècnia a les festes”, editat per l’Ajuntament de Gandia i Editorial Afers (2019).

12.00 h –  Acte de cloenda

EXPOSICIONS
  • “La Festa de les Falles a Andorra” (Govern d’Andorra).
  • Festes del foc als Pirineus” (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya).
  • “Fallas del Pirineo” (Diputació Provincial d’Osca).
  • Pirotècnia de festa” (Museu Etnològic de Barcelona).

 

Organitza: Societat Andorrana de Ciències,   Taula Nacionals de Fallaires de les Valls d’ Andorra , Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya Institut Ramon Muntaner
Amb la col·laboració de: Govern d’AndorraComú d’Andorra la VellaCàtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (CEPIP) de la Universitat de Lleida 
Amb el patrocini de: Obra Social “La Caixa”
Més informació: Institut Ramon Muntaner e-mail: simposifoc@irmu.org

Arriba la Setmana de l’Antropologia (IV Edició). Del 18 al 22 de novembre

dv., 15/11/2019 - 14:54

Activitats a Barcelona, Girona i Tarragona.

Una Setmana d’activitats gratuïtes per apropar-te a l’antropologia social: conferències, taules rodones, tallers, rutes… Activitats a Barcelona, Girona i Tarragona.

En el marc del programa Etnologia en Xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic de Catalunya (OPEI).

Inauguració 18 de novembre a les 18.30 a la Sala Gran de la UB: TAULA RODONA  “Gènere 3.0: nous interrogants”, amb Dolores Juliano, Serena Brigidi  i Paco Abril.

Descarregueu-vos el programa aquí

La Nit de Castells celebrarà la catorzena edició el 14 de desembre a Valls

dv., 15/11/2019 - 11:18

> Els vuit jurats diferents obren els processos de deliberacions la setmana vinent

A les portes de les acaballes de la temporada, el següent punt d’atenció castellera se situarà en la Nit de Castells, que celebrarà la seva catorzena edició el 14 de desembre al Centre Cultural de Valls. Els organitzadors de la Nit, així com la comissió dels Xiquets de Valls, han acordat mantenir la data de mitjans de desembre, estrenada l’any passat, amb la voluntat que l’acte sigui una festa i reconeixement a la temporada acabada setmanes abans. La Nit de Castells en el quilòmetre zero del món casteller és una iniciativa de la Revista Castells i està organitzada per aquesta publicació, l’Ajuntament de Valls i TAC 12, la televisió pública del Camp de Tarragona, que la retransmetrà en directe. El senyal també serà distribuït per La Xarxa de Comunicació Local i emès per diverses televisions locals.

La Nit de Castells lliurarà deu premis, que en bona part giraran entorn la temporada 2019 (Moment casteller de la temporada, Colla de la temporada, Plaça de la temporada, Campanya de comunicació de l’any, Descarregat, Imatge de la temporada, Fotografies de la temporada i Baròmetre casteller). A més, també n’hi haurà dos, la Trajectòria i l’Ambaixador, que tenen una visió que supera l’any estrictament casteller. Com en les darreres edicions, l’organització es reserva l’opció d’incloure un Premi Especial.

Els deu premis de la XIV Nit de Castells tenen vuit jurats diferents: el Consell Assessor de la Revista Castells, els periodistes i cronistes castellers, els presidents de les colles de gamma extra, la Coordinadora de Colles Castelleres, la mateixa Revista Castells i dos més per votació popular, a més del Baròmetre Casteller, que concedeix els premis en funció dels registres consumats. La setmana vinent, un cop finalitzi el calendari de grans diades de la temporada, començaran els processos de deliberació dels diferents jurats. El premi de fotografia, per la seva part, es convocarà avui dijous.

Premis de la XIV Nit de Castells

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat per la Revista Castells.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

Premi Imatge de la temporada La Xarxa – TAC12. Atorgat per TAC 12 per votació popular.

Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:

  1. Professional. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
  2. Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Jornada sobre les Recerques en Curs

dt., 12/11/2019 - 19:20

El dissabte dia 16 de novembre hem previst una jornada de treball amb motiu de donar a conèixer diverses recerques en curs o d’altres que s’han acabat recentment. Les persones vinculades a l’associació exposaran, de forma breu, les investigacions i treballs de documentació que a nivell individual o en equip han estat realitzant.

Cal dir que, per aquesta jornada, hem fet una prèvia selecció; d’alguns programes de recerca realitzats durant el curs 2019-2020 —com el dedicat als carnavals històrics al Baix Camp i al Priorat— en presentarem els resultats l’any que ve.

D’altra banda, cal no oblidar que, com a resultat de consultes o de la col·laboració amb diferents associacions, hem fet altres recerques menors i que, en l’àmbit de la documentació, estem treballant en diferents projectes.

Aquesta jornada és oberta a tothom que vulgui conèixer com i què treballa l’entitat com a Centre de Documentació i Recerca del Patrimoni i la Memòria. Volem difondre la feina que no es visibilitza fins al final, en forma de conferències, publicacions o exposicions; i també volem respondre preguntes i, si s’escau, trobar noves formes de col·laboració entre les persones interessades.

L’assistència és lliure. En tot cas, però, si ens podeu confirmar a carrutxa@gmail.com la vostra participació, així podrem preveure els materials que volem repartir.

Hi sou convidades totes les persones que vulgueu apropar-vos a l’activitat quotidiana de l’associació!

L’acte tindrà lloc al local de Carrutxa (Travessera del C/ Nou de St. Josep, núm. 10, Reus). Podeu consultar el programa a: www.carrutxa.cat

Us anunciem que, a partir d’ara, podeu seguir les nostres activitats pel canal de Telegram de l’entitat: t.me/carrutxa

Dimecres 13 de novembre: inauguració del Cicle Cinelab Turisme: Mirades des de l’Antropologia.

dt., 12/11/2019 - 16:20

Dimecres 13 de novembre a les 18.30h, inaugurarem el cicle amb la sessió El turisme i el dret a la ciutat i la projecció del documental CITY FOR SALE (de Laura Álvarez 82’| 2018| VO)

Comptarem amb les intervencions de Fabiola Mancinelli, antropòloga i  Laura Álvarez, directora de la pel·lícula.

Lloc: Museu Etnològic i de Cultures del Món-Montcada, carrer Montcada 12, Barcelona.

Entrada lliure i gratuïta. Us esperem!

‘City for sale’ s’endinsa en el dia a dia de quatre famílies de Barcelona, les vides de les quals estan molt condicionades pel turisme de masses. Per mitjà d’elles, coneixem la gran transformació que està experimentant la ciutat i, al mateix temps, ens adonem que està tenint lloc un procés de ‘turistització’ que està fent fora els veïns i les veïnes de les seves llars i barris. És un procés silenciat i irreversible que està cambiant la identitat de Barcelona.

Web: http://www.cityforsalefilm.com/ESP/ESPindex.html

IMBD: https://www.imdb.com/title/tt8316160/

Organitza: Institut Català d’Antropologia i Vilamon.

Amb el suport de: Museu Etnològic i de Cultures del Món, Generalitat de Catalunya-Departament de Cultura, Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, Universitat de Barcelona i Aethnic-Asociación para el turismo responsable.

En el marc de la 9a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

Consulteu el programa a www.antropologia.cat i www.festivalvilamon.com

Història de la subhasta del peix a Sant Carles de la Ràpita

dt., 12/11/2019 - 13:53

Dins el Cicle “Històries de la Mar de l’Ebre, 2019”, que anualment fa divulgació científica de temes relacionats amb la Mar de l’Ebre, tindrà lloc la conferència titulada “La subhasta de peix. De l’encant de la tradició a la modernitat”, a càrrec de Joan Balagué, que tractarà sobre la subhasta i la venda de peix del port pesquer de Sant Carles de la Ràpita, avui el primer port pesquer de Catalunya amb més d’una vuitantena d’embarcacions i un volum de pesca d’uns tres milions de quilos l’any; un repàs a com ha evolucionat i el paper tradicional que tenia la figura del  cantador, que es va mantenir gairebé fins a les portes del segle XXI.

Organitza: Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, Museu de la Mar de l’Ebre i Museu de les Terres de l’Ebre. Entrada és gratuïta.

Data: 22 de novembre de 2019

Lloc: Museu de la Mar de l’Ebre. Plaça d’Agustí Vizcarro, s/n, 43540 Sant Carles de la Ràpita.

Horari: 19h30’.

Més informació: Telèfon: 673 52 29 01 info@museuterresebre.cat

www.museuterresebre.cat

Tota pedra fa paret: la pedra seca a Catalunya

dv., 08/11/2019 - 13:05
Centre d’Interpretació de la Pedra Seca
Plaça de la Vileta, 11, Torrebesses
Del 14 de novembre de 2019 al 16 de febrer de 2020
Inauguració: dijous 14 de novembre, 18.00 h

Exposició itinerant produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional. Aborda, per primera vegada, la pedra seca a Catalunya en tota la seva amplitud: la base geològica, les tipologies més freqüents, les característiques constructives i formals, les diferències territorials i el paper de l’associacionisme en la conservació de les construccions i en la transmissió dels coneixements. Vegeu-ne més informació a la web de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural:

Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya

Vegeu també: L’art de la pedra seca: coneixements i tècnica

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “ABANS QUE TOT CANVIÉS. LES ACTIVITATS TRADICIONALS A LA VALL D’ARO ABANS DE L’ARRIBADA DEL TURISME DE MASSES”, DE JAUME BADIAS, A PLATJA D’ARO

dj., 07/11/2019 - 11:04

El proper divendres 8 de novembre (19.30 h) la Biblioteca Mercè Rodoreda de Platja d’Aro, en el marc de les activitats de la Setmana de la Ciència, acull la presentació del llibre Abans que tot canviés. Les activitats tradicionals a la Vall d’Aro abans de l’arribada del turisme de masses. Aquest llibre, publicat per l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro amb el suport econòmic de la Diputació de Girona, será presentat pel regidor de Cultura, Josep Amat; per l’alcalde, Maurici Jiménez; i de la presidenta de la Fundació Jordi Comas, Carme Hospital.

Tot seguit l’autor, Jaume Badias Mata explicarà el procés de treball de camp desenvolupat fins arribar a l’execució de la monografía mitjançant una trentena d’entrevistes i localització de diferents elements vinculats a les activitats tradicionals de la vall, actualment en desús, com antigues places carboneres, sínies, eres, pous de glaç, feixes, molins, sèquies, trulls, etc..

En aquesta publicació s’ha intentat explicar totes les velles feines que han estat superades per la modernitat i per les noves formes d’explotar els recursos, com també, el què ha marcat i originat les noves formes de viure avui presents . S’ha anat seguint fins arribar a bastir, en la mesura del possible, una composició que es vol que s’apropi força a la realitat dels anys 40, 50 i 60 del passat segle, que és quan tot va canviar arreu del país, i molt especialment, a les zones amb gran potencial turístic.

Jaume Badias Mata (Tàrrega, 1972) és llicenciat en Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, i Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural. És autor dels llibres “Qui fa calç va descalç. L’elaboració tradicional de la calç a les Gavarres” i “Gaspar Lloret, mestre d’aixa i llibertari”, i coautor de “De quilla a perilla. L’ofici dels mestres d’aixa a la Costa Brava” i “Històries de pescadors de la Costa Brava”, a més d’una seixantena d’articles de l’àmbit de l’etnologia i de l’arqueologia. És col·laborador habitual de la revista Gavarres i de la Revista del Baix Empordà.

Tot un món de pedra seca

dc., 06/11/2019 - 09:16
Ecomuseu-Farinera. Castelló d’Empúries
Inauguració: 9 de novembre a les 12 hores

Tot un món de pedra seca” és un material pedagògic per al coneixement del patrimoni de la pedra seca a l’Alt Empordà, desenvolupat per ADRINOC en el marc del projecte COL·LABORAxPAISATGE. Un material pensat inicialment per itinerar per escoles i instituts, que ara es transforma també en exposició itinerant i es presenta per primera vegada fora de l’àmbit educatiu.

L’exposició explica les principals tipologies constructives de pedra seca en aquesta comarca, les principals tècniques, materials i eines de treball així com altres elements essencials per comprendre aquest patrimoni i la seva importància com a element vertebrador d’aquest territori.

Compta també amb una web de suport (www.totunmondepedraseca.cat) que inclou més de 50 continguts complementaris i dues propostes de sortides per al coneixement de la pedra seca al territori.

Tot un món de pedra seca” es podrà veure de forma gratuïta a l’Ecomuseu-Farinera fins al 12 de gener de 2020.

La Col·lectivitat General d’Amposta, una mirada al passat llibertari de la capital del Montsià.

dt., 05/11/2019 - 12:17

Aquesta conferència, que anirà a càrrec de la periodista Teresa Ferré Panisello, inicia el Cicle Cultura Viva 2019 al Museu de les Terres de l’Ebre, i és també una activitat inclosa dins el nou Cicle de conferències “Històries ampostines”, que fa difusió d’episodis, personatges i aspectes destacats de la història d’Amposta. L’autora coneix el tema, que va recercar a fons en rebre el 2016 un Ajut per a la recerca etnològica a les comarques de l’Ebre, concedit el pel Museu, dins el seu programa anual com Antena de la Xarxa de l’OPEI. El procés de creació de la Col·lectivitat General d’Amposta es va iniciar el juliol del 1936 i va culminar a principis del 1937. Hi participaven prop de 1.200 persones, procedents d’unes 700 famílies diferents, gairebé el 10% de la població de la ciutat. Va ser la Col·lectivitat més nombrosa de totes les Terres de l’Ebre i, proporcionalment, la més rellevant de Catalunya.

Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, Ajuntament d’Amposta i Campus Extens de la URV a Amposta.

Col·labora: Diputació de Tarragona.

Data: 14 de novembre de 2019.

Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre. Amposta

Horari: 19h 30’

Més informació: Museu de les Terres de l’Ebre. Carrer Capità 34, 43870 Amposta www.museuterresebre.cat Tel. 977 702 954

Bastons! Història del Ball de bastons a Vilafranca del Penedès

dt., 05/11/2019 - 12:09
Casa del Entremesos. Pl. de les Beates, 2, Barcelona
Dijous, 14 de novembre, de 20:00 a 21:00 h

L’Esbart Català de Dansaires us convida a la presentació de l’obra Bastons! Història del Ball de Bastons a Vilafranca del Penedès (1771 – 2019) d’Antoni Ribas. El llibre va ser guardonat amb el V Premi Rafel Tudó, convocat l’any 2018 pel propi Esbart Català de Dansaires.

X Trobada de Pedra Seca

dt., 05/11/2019 - 10:19
El Pinós Vilanopó Mitjà (Alacant)

Aquesta Trobada biennal s’ha celebrat els 18, 19 i 20 d’octubre , organitzada per l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i l’Ajuntament del Pinós. Hi han participat persones procedents d’Andorra, Catalunya, Mallorca, València i Almeria. Es van presentar 4 ponències i 36 comunicacions. Hi van haver 80 inscripcions.

Els eixos  temàtics foren: 

  • Gestió patrimonial de la pedra seca: experiències públiques i privades abans i després de la declaració de la UNESCO.
  • Construir en pedra seca avui. Ofici i alternatives d’ocupació: experiències realitzades per a la recuperació de l’ofici, formació i sortides professionals de la tècnica de la pedra de seca. Noves construccions i restauració.
  • Pedra seca heretada: estudis de patrimoni material i immaterial, conservació, eines innovadores…
  • El futur de la pedra seca. Posada en valor del patrimoni cultural: turisme, educació, medi ambient, agricultura…

S’ha d’esmentar la important participació de la Universitat d’Alacant, prenent el compromís de promocionar estudis sobre la pedra seca. També hi van assistir representants de Cultura de la Generalitat valenciana. Els participants eren de molt diferents disciplines: professors d’Universitat, estudiosos de la pedra seca, alguns arqueòlegs i tècnics de turisme, arquitectes, treballadors de la pedra seca…   

Es van realitzar visites a la enorme pedrera de marbre Crema Marfil (la més important d’Europa) i als molt interessants “cucos” (barraques) del paratge del Toscar. Aquesta última fou una visita teatralitzada a càrrec l’artista local Natàlia Bravo. Es va fer també una interessant taula rodona amb treballadors de la pedra seca (ribers, paredadors, margenadors i margers valencians, catalans i mallorquins). La principal reivindicació fou la dignificació de l’ofici i la creació d’un gremi comú. Hi van participar: Ivana Ponsoda (arquitecta i paredadora), Paco Viñes (Alzira, Ribera Alta), Vicent Santosjuanes (Llutxent, Vall d’Albaida), Roger Solé (Vic, Osona), Lluc Mir (Mallorca) i Casimir Romero (Vall d’Albaida).

L’Institut Ramon Muntaner va prendre el relleu de la Trobada. L’XI se celebrarà els dies 15, 16 i 17 d’octubre de 2021 a Móra la Nova. En aquesta, per primer cop, un dels quatre blocs temàtics estarà dedicat a l’Arquitectura Tradicional,

Fins ara l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) ha organitzat les Trobades de: Manresa (2002), Torruella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), Les Preses (2013), Calaceit (2015) i Pont de Vilomara / Mura / Talamanca (2017).

Workshop arquitectura i patrimoni

dt., 29/10/2019 - 14:30

Divendres 15 de novembre de 2019.

Quadra de Casa Gassia, Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu).

Workshop arquitectura i patrimoni: proximitat, accions i dinamització.

L’objectiu del workshop és generar un espai de trobada entre les diferents disciplines acadèmiques que poden intervenir en la rehabilitació, restauració i/o gestió del patrimoni construït a l’Alt Pirineu. En aquesta jornada us proposem un intercanvi d’experiències que afavoreixin la salvaguarda del patrimoni arquitectònic, ajudant a traçar línies d’estratègia i col·laboració conjunta per establir criteris per la seva protecció, rehabilitació i gestió.   Tanmateix, també volem reivindicar el paper que la recerca ha de tenir en tot aquest procés.

 

 

PROGRAMA

9.00-9.30h: Recollida de documentació

9.30-10.00h: Presentació

Elsa Ibars, directora general del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya.

Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Rural. Generalitat de Catalunya.

10.00-10.30h: La cooperació entre els Parcs i els museus d’Etnologia. Una estratègia per al territori.

Maria Pery, cap del Servei d’Espais Naturals, Generalitat de Catalunya, i Magda Gassó, cap del Servei de Museus, Generalitat de Catalunya.

10.30-11.15: Ponència marc:  Intervenir en el patrimonio cultural construido: más allá de la arquitectura.

Sebastián Bayo, arquitecte, i Iñaki Arrieta, antropòleg.

11.15: 11.45h: L’aportació de la recerca arqueològica a la rehabilitació del patrimoni contemporani.

Isidre Pastor, arqueòleg.

11.45h: Pausa cafè.

12.15-12.45h: Estudi i conservació de l’arquitectura rural tradicional al Parc Natural dels Ports

Ana Ávila Aguilà, tècnica d’infraestructures i manteniment del Parc Natural dels Ports.

12.45-13.15h: L’impacte de la declaració de la UNESCO en la pedra seca i en el conjunt de l’arquitectura tradicional.

Roger Costa, antropòleg. Tècnic de patrimoni cultural de la  Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Generalitat de Catalunya.

13.15-13.45: Debat

13.45: Dinar

15.15-16.00: Ponència marc.  L’arquitectura tradicional i el paisatge: reflexions sobre la seva patrimonialització des de l’antropologia.

Ferran Estrada i Bonell, antropòleg. Universitat de Barcelona.

16.00-16.30h: Casos d’estudi de patrimoni construït des de la geografia

Albert Pèlachs, geògraf. Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge. Universitat Autònoma de Barcelona.

16.30-17.00: GRETA, Grup de recuperació i estudi de la tradició arquitectònica, 2011-2019

Olga Bas, arquitecta.

17.00-17.30h: La geologia a l’abast de la restauració del patrimoni arquitectònic.

Núria Guasch, geòloga.

17.30-18.00: Casos d’estudi del patrimoni construït al voltant del Parc Natural de l’Alt Pirineu

Christian Lladós, arquitecte.

18.00- 19.00h: Debat i conclusions finals.

19.00-19.30h: Presentació del Decàleg de bones pràctiques per a la rehabilitació i restauració de construccions aïllades.

Cristina Simó, Ecomuseu de les Valls d’Àneu, i Sígrid Remacha, arquitecta tècnica.

Workshop amb places limitades. Si esteu interessats en participar-hi podeu fer un mail a jtugues@ecomuseu.com

 

 

Conferència: Transitant l’INVISIBLE

dt., 29/10/2019 - 13:11

A càrrec de Victòria Badia Giménez, antropòloga i co-autora del llibre “Transitant l’invisible. Etnografies fantasmals a la Catalunya contemporània”  (ICA-IRMU-Pol·len Edicions, 2016).

Dimecres 30 d’octubre a les 18.30h. al Centre Cultural la Casa Nova, C/ Esquirols, 1. Riells i Viabrea (Girona).

CINELAB TURISME 2019: Mirades des de l’Antropologia

dl., 28/10/2019 - 12:49

En el marc de la 9a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

Del 13/11/2019 al 04/12/2019
Dimecres de 18.30 a 20.30h al Museu Etnològic i de Cultures del Món-Montcada, carrer Montcada 12, Barcelona.

Totes les sessions són d’accés lliure i gratuït.

Organitza: Institut Català d’Antropologia i Vilamon. Amb el suport de: Museu Etnològic i de Cultures del Món, Generalitat de Catalunya-Departament de Cultura, Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, Universitat de Barcelona i Aethnic-Asociación para el turismo responsable.

PRESENTACIÓ

Fenomen distintiu de la modernitat, el turisme desperta representacions contradictòries: cerca de coneixement i experiència de consum, motor de desenvolupament i indústria extractiva, productor de llocs i d’imaginaris i al mateix temps colonitzador d’espais públics. Indústria i al mateix temps pràctica social, és un fenomen que ens crida a reflexionar, no només pel seu caràcter econòmic, sinó també per la seva connotació social, cultural, política, i mediambiental.

El Cinelab Turisme: Mirades des de l’antropologia és un cicle de cinema que posa en diàleg l’antropologia i el turisme. A través del visionat de documentals temàtics, ens proposem generar reflexió i debat al voltant de les diverses realitats del turisme contemporani. Les obres seleccionades per aquesta segona edició del cicle tornen a abordar el fenomen turístic des de perspectives diverses, interrogant a propòsit de les dinàmiques, les representacions i els conflictes que apareixen en diferents tipus d’encontres turístics. Realitzarem un viatge per realitats properes i allunyades, mirant allò que passa a Barcelona i a la Xina, passa nt per Mongòlia i Gàmbia. Parlarem de la complicada relació entre turisme i ciutats, dels canvis culturals provocats pel turisme, de les economies informals que es creen al voltant del turisme i de les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores.

Cada sessió configura un bloc temàtic, amb una durada de dues hores i un format interactiu: presentació de la pel·lícula, visionat i debat.

Coordinació: Fabiola Mancinelli (UB, ICA) i Tomás Ibáñez Mancebo (Vilamon).

Consulteu el programa a www.antropologia.cat i www.festivalvilamon.com

Pàgines