Salut, alimentació, gastronomia

(aliment, recepta, cura o remei)
(en tots els camps)

El formatge i els altres productes de la llet

Del procés de transformació de la llet de cabra i d’ovella, se n’obtenen productes derivats. Els més habituals a les Terres de l’Ebre són el formatge tendre, el brossat i la colada. L’obtenció dels derivats es dóna per efecte de coagulació i separació de la matèria aquosa i la matèria grassa de la llet, tot deixant com a residu el saligot o xerigot, una mena de sèrum que queda després de l’elaboració dels diversos productes i que no es consumeix. El formatge i el brossat s’obtenen en diferents fases del mateix procés d’escalfament i transformació de la llet, mentre que la colada requereix un procés independent a l’anterior. 

Descripció data de realització/periodicitat: Els derivats de la llet es poden fer durant tot l'any. A la tardor-hivern i a la primavera-estiu, la llet que produeixen les cabres i les ovelles té característiques diferents que depenen en bona mesura de l'alimentació dels animals.