IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Identificació:

Altres denominacions: 
Festa Major en honor a sant Blai de Bot
Festa Major d'hivern en honor a sant Blai de la Fatarella
Grup i/o comunitat: 
La celebració reuneix a cada població principalment als veïns de la mateixa població, Bot i la Fatarella
Idioma d'expressió / Variant dialectal: 
Breu descripció: 

A les Terres de l’Ebre i en concret a la Terra Alta, si parlem de la celebració de les festes d’hivern per Sant Blai hem de fer referència, pel seu caràcter identitari entre la població, als pobles de Bot i la Fatarella.

A Bot cada any la primera setmana de febrer se celebra la Festa Major en honor a sant Blai. Una de les particularitats de la celebració a Bot és que s’ha mantingut el mateix dia 3 de febrer (Sant Blai), quan es fan la processó, les curses pedestres i la tradicional dansada. 

Paral·lelament, a la Fatarella, el cap de setmana més proper a Sant Blai se celebra la festa major d’hivern en honor al patró. Les festes duren quatre dies i segueixen un esquema comú a Bot que inclou la celebració de la Candelera (2 de febrer), Sant Blai (3) i l’últim dia, Santa Àgueda (5) o Dia de les Dones o de les Àguedes.

En ambdues poblacions, en aquest context festiu, es reprodueixen elements clau i que en certa mesura trobem en les celebracions d’altres pobles propers. Els majorals com a sistema organitzatiu, que fan la plega i la subhasta de llenya, la jota, els pans beneïts o pambeneïts i les corrides de rucs o les curses pedestres, amb els premis de la llançada. A la Fatarella el dia de Sant Blai els fatarallencs i les fatarellenques continuen, dins del marc de la festa i com a element diferenciador, celebrant la dansada de les tortades. Tortades de dos pisos que s’elaboren, actualment, a les pastisseries el dia abans, i es decoren amb ninots o amb la imatge de sant Blai per dur-les després a dansar la primera jota de la tarda del dissabte.

Data identificació: 
dt., 02/02/2016 to dg., 07/02/2016
Codi: 
IPCITE20012