IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Identificació:

Nom propi de l'element: 
La processons de Setmana Santa de Tortosa
Tipus d'element: 
Grup i/o comunitat: 
L'Agrupació de Confraries de Tortosa
Idioma d'expressió / Variant dialectal: 
Breu descripció: 

Tal com regeix el calendari lunar, la Pasqua cristiana (la Resurrecció de Crist) té lloc el diumenge següent a la primera lluna plena de l’equinocci de primavera, entre el 22 de març i el 25 d’abril.

La Setmana Santa de Tortosa és organitzada i finançada per l’Agrupació de Confraries, la qual disposa de pressupost propi recollit a través de la venda de loteria nadalenca i la publicitat exposada al programa d’actes, així com de subvencions públiques de l’Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona.
Tanmateix, el Bisbat també participa dels actes i cedeix els espais religiosos per a les diverses celebracions i activitats.

La celebració de Diumenge de Rams, que marca el final de la Quaresma i commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem, inicia els actes centrals de la Setmana Santa amb la processó de la Passió, coneguda popularment com la processó del Diumenge de Rams; la processó del Sant Silenci, el Dijous Sant, i la processó del Sant Enterrament, el Divendres Sant.

Des dels darrers vint anys aproximadament, el programa d’actes no s’ha limitat a les processons, sinó que s’ha estès i ampliat, tot tenint una durada aproximada de quinze dies. D’aquesta manera, prèviament i posteriorment al Diumenge de Rams, l’Agrupació du a terme un seguit d’activitats de caràcter social i cultural, destinades al públic en general, que s’inicien, habitualment, el divendres abans del divendres de dolor. Posteriorment, tenen lloc el pregó de Setmana Santa, el lliurament de premis del concurs de dibuix per a infants i joves, cita que se succeeix des de 2002; o els diversos concerts de música sacra, exposicions i conferències.

Per altra part, els actes litúrgics de Setmana Santa són organitzats pel Bisbat de Tortosa.

Codi: 
IPCITE20008