IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Localització:

Descripció de la localització: 

A les Terres de l’Ebre, a les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre és on més s’ha mantingut i recuperat la jota ballada respecte a les comarques del Baix Ebre i el Montsià. A la Ribera d’Ebre la majoria de pobles mantenen o han recuperat el que consideren una jota local; els casos més significatius són Ascó i Flix, per la continuïtat temporal. Tanmateix, a pobles de la comarca del Baix Ebre com Benifallet o Paüls la jota també té una continuïtat temporal i es continua ballant, principalment, dins del context festiu. A la comarca del Montsià per continuïtat temporal és rellevant la jota a Ulldecona dins del marc del Ball de Mantons i la jota de Sant Antoni d’Alcanar. 

També la jota és present en les diverses festes d’exaltació d’un producte local, com pot ser les Festes de l’Arròs, dedicades a les fases de treball de l’arròs (plantada i sega) o altres fires temàtiques en què la jota hi és present més com a exhibició o espectacle que com a participació comunitària.

A la Ribera d’Ebre, cada any a un poble diferent, s’organitza una trobada de jotes de la comarca; és la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre.