IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Localització:

Descripció de la localització: 

Tot i que la jota cantada improvisada és present a totes les Terres de l’Ebre, s’hi manifesta de forma diferent. Podem afirmar que actualment, i sembla que també antigament, a les comarques del Baix Ebre i el Montsià és on continua present amb especial rellevància i d’on són la major part dels actuals cantadors que enversen al territori, tot i que actuïn i participin en festes i celebracions de tot el territori ebrenc.

A la vegada, s’han identificat espais on cada any actuen cantadors de jota improvisada de manera continuada. Les vetllades en què es canten jotes improvisades, tal com hem pogut observar, són el Festival de Rondalles organitzat per l’Esbart Dansaire Rapitenc a Sant Carles de la Ràpita, al juliol, durant la Festa Major de Sant Jaume; el context de les diverses festes de la Plega i la Plantada que se celebren al delta de l’Ebre (juny i setembre); als Muntells, a l’agost, s’organitza la Trobada de Cançó, Música i Jota Improvisada; també en el marc de les festes majors de Sant Roc a Paüls, on també hi ha un dia que actua la rondalla amb enversadors o també a les festes en honor al Roser a Remolins. Altres contextos són els festivals com el Tradicionàrius a les Terres de l’Ebre, a Roquetes i al Mas de Barberans, o també jornades de caràcter formatiu que s’acompanyen sempre de vetllades com el JotaCampus, l’Escola d’Estiu de la Jota i la Música d’Arrel a Catalunya (les primeres vegades organitzada a Deltebre) o el Campus de Música i Ball Populars de les Terres de l’Ebre, Matarranya i Nord Valencià (Ebrefolk), a Móra d’Ebre.

Paral·lelament, de manera menys regular, s’organitzen vetllades o celebracions particulars a tot el territori i també és habitual que en celebracions, rondalles i enversadors rondin pels carrers.