IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Identificació:

Imatge de presentació: 
Nom propi de l'element: 
El repartiment de l’aigua de reg a l’arrossar
Tipus d'element: 
Grup i/o comunitat: 
Propietaris de finques a la zona del delta de l'Ebre i algunes petites zones arrosseres confrontants, del Baix Ebre, i treballadors de les dues comunitats generals de regants.
Idioma d'expressió / Variant dialectal: 
Breu descripció: 
El cultiu de l'arròs al delta de l'Ebre és possible gràcies a un entramat i jerarquitzat sistema de repartiment d'aigua amb més de 150 anys d'història. Els canals, canalets, séquies, regadores i canals de desguàs representen un complex sistema de repartiment d'aigua per a cada una de les finques que, tot i les característiques pròpies del delta, durant el segle XX han deixat de ser ermes per ser la base d'un model productiu i sociocultural. Petits i grans propietaris s'organitzen mitjançant la Comunitat General de Regants per tal d'aconseguir que l'aigua arribi des del riu fins a cada una de les finques independentment de la seva extensió i distància del riu. La comunitat de regants organitza les feines de distribució, però també el manteniment i la neteja de les infraestructures. Amb els anys i les millores tècniques l'equip de treballadors disminueix. Zeladors, regadors i barquers que tot i la mecanització continuen regulant a mà l'entrada d'aigua per les boqueres: una rosca amunt, una rosca avall.
Codi: 
IPCITE70003
Data d'identificació: 
dimarts, April 19, 2016
Data d'identificació: 
dimecres, August 24, 2016