IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Identificació:

Nom propi de l'element: 
El cóc amb sal
Imatge de presentació: 
Altres denominacions: 
Cóc en sal
Tipus d'element: 
Grup i/o comunitat: 
Habitants de Godall
Idioma d'expressió / Variant dialectal: 
Breu descripció: 

És cóc amb sal és un tipus de cóc salat identitari de la població de Godall, però que també s'enforna en altres poblacions de les Terres de l'Ebre. Tradicionalment, està fet a base de farina, aigua, oli d'oliva, pastilla i sal comú, si es fa la pasta, tot i que ara se substitueix per pasta de pa. A Godall, s'elabora a les cases i als forns de pa de i es consumeix durant tot l'any per esmorzar, per berenar o com a postres. Té especial importància durant la celebració de les festes, sobretot en les guerres de Farina del Carnaval, perquè durant la seva celebració se'n fa un repartiment per a una mena de berenar col·lectiu. Fa unes dècades, la menjada col·lectiva de cóc amb sal anava lligada al ball de la nit de Carnaval.

Data d'identificació: 
dissabte, February 6, 2016
Codi: 
IPCITE60004

Localització:

Localització: 
Descripció de la localització: 

L'elaboració de cóc amb sal es pasta tant en les cases com en els forns de pa i pastisseries. Per a aquest registre, però, s'ha utilitzat la recepta i el procés d'elaboració tradicional del forn de pa artesà Sant Salvador.

Georeferenciació: 

Datació:

Periodicitat: 
Contínua

Descripció:

Descripció general: 

El cóc amb sal és un cóc salat fet a base de pasta de pa, oli d'oliva i sal, que formar part de la rebosteria tradicional de Godall. Es consumeix com a postres, com a esmorzar o berenar i acompanya actualment les celebracions més destacades de la població.

Els elements principals de la seva elaboració són la massa de pa i la lletada.

Per a l'elaboració, la pasta de pa es prepara i es deixa reposar una hora o una hora i mitja. Els elements principals de la seva elaboració són la massa de pa i la lletada, una barreja d'oli d'oliva, sal i farina crua.

Un cop reposada, la massa s'estira bé damunt la llanda, donant-li forma rectangular, tot i que tradicionalment eren de forma allargada arrodonida als extrems, com en forma de coca, i amb molt poc gruix. Ha de quedar ben estirada i, si és de dimensions grans, es fa un mena de cordó al voltant que no deixa escapar la lletada, quan es tira per damunt. Per damunt de la pasta estirada, es tira un bon raig d'oli d'oliva i s'escampa amb els dits per tota la base, sense que es barregi amb la massa. Seguidament, s'afegeix la sal i es continua escampant amb els dits. Després de la sal, es va afegint farina, espolsant-la per damunt, amb poca quantitat i en diferents fases i es va escampant amb els dits.

La farina crua que es barreja amb l'oli i la sal acaba convertint-se en un líquid espès de color blanquinós. És per això que se li anomena lletada. Tradicionalment, en tots els cócs amb lletada, aquesta es prepara a part i després es tira per damunt la massa. Després d'aconseguir la lletada, s'enforna i es deixa coure.

Història i transformacions de l'element: 

L'origen històric del cóc amb sal no es coneix i no se'n pot donar l'origen. Aquest cóc s'elaborava en moltes poblacions i juntament amb les coques i els pans plans són d'una llarga tradició, ancestral.

El cóc amb sal forma part d'un tipus de coca elaborada amb productes excedents. Antigament, la massa que sobrava de fer pa a les cases es guardava i s'aprofitava per fer cóc amb sal.  

Pel que fa a la mida i forma, tradicionalment s'han fet allargassats amb els extrems arrodonits i molt prims arreu. Actualment, se'n fan adaptacions i poden ser de mides diferents segons l'esdeveniment. Per a consum diari, es fan uns cócs d'uns 25 centímetres de diàmetre, així com cócs individuals d'uns 10 centímetres. Per a la Guerra de la farina, que se celebra en el context del Carnaval, o per a esdeveniments festius se n'elaboren de molt grans, de forma rectangular i amb una mida de 40x30 centímetres aproximadament. Però les dimensions i la forma del cóc amb sal depenen actualment de cada forner. Fins fa unes dècades, a Godall els cócs amb sal per a la menja col·lectiva del Carnaval arribaven als 70 centímetres de llargada.

Actualment, també existeixen altres variacions que hem observat al forn on s'ha realitzat el registre. Dels excedents de cóc amb sal, se'n fan uns talls en forma de tires estretes que, després d'enfornar de nou, queden torrades. Són molt apreciades per acompanyar amb formatges.

Processos i preparatius: 

Pastar el pa. Preparar la lletada. Enfornar.

Ingredients / Matèria primera: 
Oli d'oliva, Sal, Farina, Pasta de pa
Eines, infraestructures i objectes emprats i/o accessoris: 
Eines, infraestructures i objectes emprats i/o accessoris: 

Llanda, de les anomenades tradicionalment de sis ous, en el cas dels cócs més grans.

Forn

Ús i funció: 
Distribució i consum: 
Generalment, el cóc en sal el trobem en els forns de pa i es consumeix diàriament. En algunes cases també se n'elabora, però cada vegada és menys habitual i en molts casos es compra la pasta del pa als forns. Per a les celebracions i festes, els forns n'elaboren de molt grans i es mengen en berenars populars o com a postres de menjades familiars o comunitàries.
Patrimoni relacionat (patrimoni natural / béns mobles / béns immobles / béns immaterials associats): 

Salvaguarda:

Transmissió: 
La transmissió dels coneixements per a l'elaboració de cóc en sal gairebé ha desaparegut de l'àmbit domèstic i s'esdevé pràcticament només en els forns de pa i pastisseries. Fins i tot en les cases on continua elaborant-se el cóc en sal, la pasta del pa no es pasta a casa, sinó que es compra feta en algun dels forns de la població.
Viabilitat / Riscos: 
El cóc en sal no presenta riscos aparents en tant que és un producte que es consumeix diàriament, però els coneixements lligats a les tècniques d'elaboració han quedat limitats als forns i a poc a poc van deixant de ser coneguts pels veïns i les veïnes de la població.

Informació técnica:

Investigadors: 
Data de realització: 
dc., 27/04/2016
Actualitzacions de la fitxa: 
dt., 05/07/2016
Projecte/Recerca: 
Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre
Validador/a: 
Espuny, Elena
Folch Monclús, Rafel
Queralt, M.Carme
Participació del grup o comunitat en l'aportació de dades: 
El forn de pa i pastisseria artesans Sant Salvador de Godall ha estat el nostre referent per elaborar el registre, juntament amb Olga Ralda. Han participat activament en l'aportació de dades.
Redactor/a de la fitxa: 

Interpretació [ètic]:

Precisions a la significació simbòlica / socioeconòmica: 
L'elaboració de cóc amb sal respon a un origen en què l'aprofitament dels recursos alimentaris era vital per a la supervivència de les famílies. Després de repartir la pasta preparada per a l'elaboració del pa en les diferents porcions que consumia la família, si hi havia excedent de pasta o si s'esdevenia alguna celebració, s'aprofitava una mica de la pasta sobrera per fer els cócs en sal, o pans infantils en forma de diferents figures, per exemple. Actualment, a nivell domèstic, pràcticament no s'utilitzen determinats excedent de productes i, sobretot, l'elaboració de pa a les cases és gairebé inexistent.