IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Salvaguarda:

Transmissió: 
Inicialment, és una recepta que s’ha transmès de manera oral dins la mateixa família. Ha estat amb el pas del temps, que s’ha transcrit i ha arribat a través de notes o llibretes de cuina d’àmbit domèstic. Per altra part, actualment són molts els llibres de cuina tradicional que expliquen com elaborar-los, mostrant tota la seva varietat. D’aquesta manera, qualsevol persona interessada a conèixer com realitzar-los, pot recórrer a la seva lectura. Fins i tot, pot localitzar vídeos o tutorials per internet que expliquen com elaborar-los. Per últim, en tractar-se d’un dolç en extensió territorial i d’un producte habitual en pastisseries i forns, les escoles de pastisseria arreu de Catalunya n’ensenyen la seva producció.
Viabilitat / Riscos: 
Gràcies a la tradició i la bona acceptació del producte no es contempla la possibilitat que pugui desaparèixer. Tanmateix, s’evidencia una elaboració més industrial i baixa en costos, en detriment d’una producció més artesanal i amb components de major qualitat.
Mesures de salvaguarda preses pel grup / comunitat: 
A fi de fer-lo arribar a un major públic i obtenir, consegüentment, una major rendibilitat econòmica s'han introduït nous farcits adaptats als gustos alimentaris. Així, actualment se'n poden trobar de brossat, confitura de taronja, crema, massapà, moniato i xocolata. Per altra part, els nous hàbits de consum de calories van portar a alguns forns de pa a reduir la dimensió del pastisset tradicional, als anys 1990, de manera que avui als bars se serveixen en cafè aquests de dimensions reduïdes.
Protecció jurídico-administrativa / reconeixement patrimonial (altres): 

Recepta inclosa en el Corpus del patrimoni culinari català. 

Altres mesures de salvaguarda / promoció / difusió [text lliure]: 
A títol anecdòtic, el circuit de curses per muntanya de les Terres de l'Ebre inclou com a carrera puntuable «La cursa del pastisset», que té lloc a finals de gener. La competició s’inicia i finalitza a Benifallet, població que destaca per l'elaboració d'aquest dolç. En el transcurs de l’activitat, el corredor disposa d’una bossa d’avituallament on pot assaborir aquest dolç. Només els guanyadors, s’enduen el trofeu en forma de pastisset. Per altra part, el certamen també compta amb la secció «Lo pastisset solidari». En aquest dia, l’entitat organitzadora col·labora amb la Lliga contra el Càncer, l’associació Esport Solidari Internacional i altres organitzacions no governamentals com Càritas. Per altra part, s'associa l'origen del pastisset a Tortosa amb una rondalla del segle XI que en relata l'origen i que se'n fa difusió des de la promoció turística, si bé sembla que no té una base històrica clara: «Encara hi ha qui se’n recorda que al s. XI, quan Tortosa era ciutat mora, governava un gran sultà de molt alt llinatge, la fal·lera pels dolços del qual per tothom era coneguda. Com que les postres que guarnien sa taula no el satisfeien, convocà tots el pastissers del seu regne i un cop reunits va prometre la magnífica recompensa de desposar amb la seva filla aquell qui fes un pastís digne de sa majestat. I vet aquí que un bon dia, amb cabell d’àngel, licors, mel… donant-li forma de mitjà lluna i glaçat d’estels, un dels artesans elaborà un pastís com no se n’havia vist mai cap més bo. Des d’aquell moment el pastisset es va estendre a viva veu i es convertí en el rei dels pastissos de les terres de l’Ebre.»