IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Salvaguarda:

Transmissió: 
El consum de la clotxa s'ha transmès per diverses línies, una de les quals és la del consum en el context productiu i laboral. De la participació d'aquest context es coneixen les tècniques tant d'encendre i fer brasa com de coure com omplir i com menjar-la. Posteriorment el context de la festa s'ha alimentat de la memòria oral que ha permès recuperar les variants tant en noms com ingredients. Actualment el context festiu i la participació en aquest context és el principal mode de transmissió.
Viabilitat / Riscos: 
El fet que s'hagi recuperat i que cada any hi hagi una celebració del dia de la clotxa, que diversos pobles estiguin recuperant la seva variant pròpia i que el sector hostaler s'hagi implicat introduint a la carta la clotxa o adaptacions d'aquesta li dóna viabilitat; els riscos són definits pel fet que s'oblidi part del context d'on sorgeix i què representa, encara avui, per a molta gent, la clotxa.
Valoració de l'individu / grup / comunitat: 
Hi ha un alt grau de reconeixement pel que representa i perquè es considera propi del territori i difernciador.
Mesures de salvaguarda preses pel grup / comunitat: 
Per una part la celebració de la Festa de la Clotxa i paral·lelament la recuperació de la clotxa en festes en què no era comú fer-la o s'havia deixat de fer. Per altra part, la participació de diversos sectors productius de la zona en la recuperació i difusió, i també l'existència d'investigacions exhaustives, que han partit de la iniciativa local d'encarregar la recuperació de la tradició a diversos especialistes, entre els quals la recuperació de la memòria oral i documental d'aquesta tradició; pel que fa al patrimoni, amb l'encàrrec editorial de «La clotxa i la seua festa» de M. Carme Queralt editat el 2013, dins del actes del 10è aniversari de la Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre.
Protecció jurídico-administrativa / reconeixement patrimonial: 
Altres
Protecció jurídico-administrativa / reconeixement patrimonial (altres): 

Corpus del patrimoni culinari català (editat per l'Institut Català de Cuina)

Festa de l'Oli a la Fatarella

Festa de la Clotxa a la Ribera d'Ebre

Festa del Vi de Gandesa

Festa de la Verema a Corbera d'Ebre